Македонија испрати протесна нота до Грција

Македонското министерство за надворешни работи и врачи протесна нота на шефицата на грчката Канцеларија за врски Александра Пападопулу во врска со физичките напади врз македонските возачи во Грција.

 

Во нотата се наведува дека во изминатите неколку денови се пријавени три случаи на насилно сопирање, малтретирање и навредување на македонските државјани во Р.Грција, како и оштетување на нивните возила од непознати лица.

 

Според сведочењата македонските возачи биле сопрани и нападнати,во близина на градот Лариса и на автопаот Кавала-Солун.

 

МНР изразува загриженост поради фактот што едниот инцидент се случил во присуство на две возила на грчката полиција, која не презела ништо да го спречи насилството.

 

Од министерството за надворешни работи сметаат дека ваквите инциденти не само што ја попречуваат слободата на движење на лица и стоки, туку и најдиректно ја загрозуваат безбедноста и физичкиот интегритет на македонските државјани.

Тоа пак не придонесува за градење на доборососедски односи и доверба меѓу граѓаните.

Од надлежните грчки органи, МНР очекува итно да преземат соодветни мерки,за да се спречат насилствата по патиштата.

12/05/2008 22:00
Македонија
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
Свет
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
ФОТО ВЕСТ
Забава
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk Интервју Билјана за Лисица: Горда сум што го развиорив македонското и велешкото знаме во Кина
Шкортова: Наскоро патувам за Турција, како член на жири комисијата на изборот за Мис модел на Турција за Мис модел на светот.
Lisica.mk Од наш агол Македонско лице на хрватските модни писти
Јашар Јашари, познат како Јаши, е баран модел на хрватските модни писти.
Колумна Колумна
Лавиринт на ТРАНЗИЦИЈАТА Први, втори, трети сите итаат некаде... Кој по погрешниот кој по вистинскиот пат.
Новата 2013 година ќе биде?

подобра од 2012

полоша од 2012

незнам

иста како и 2012

slika
Lisica.mk
Контакт | Импресум | Маркетинг
Copyright © 2008 Lisica.mk [0.01][6]