Почина археологот Трајанка Јовчевска

Целиот свој животен век, Трајанка Јовчевска  го посвети на археологијата. Но пронаоѓањето на Окарината  во археолошкиот локалитет Мрамор, ја промовираше во јавноста како археолог. Вработена  како Виш кустос - археолог во Народниот музеј, Јовчевска остави трајни белези кои сведочат за нешето подалечно минато.

А  од денеска во минатото замина и таа. По кратко боледување , во 53 та година од својот живот замина онака како и што живееше, тивко.

Секогаш подготвена за разговот, голем другар и исклучително посветен на својата професија,таква беше и таква ќе остане во спомените на оние кои ја познаваа.

Резултатите од ископувањата во околината на Чашка, на Велешкото кале, Марвинци и на многу други места несебично ги споделуваше и со нас новинарите. Знаеше дека темата која таа ја работеше за  дел од нас и небеше толку позната па со посебно внимание најнапред ни  објаснуваше што е тоа значајното, и како се зачувува, за да остане траен белг  за во иднината.

Пронаоѓањето на Окарината, редок примерок на музички инструмент кој има национална вредност и самата велеше дека е нејзино најголемо животно откритие.

Горда на пронајденото, заедно со своите сограѓани пред пет години во салата на општина Велес уживаше во концертот на Драган Даутовски кој македонската песна ја свиреше на инструментот стар околу шест века.

Почивај во мир, 

 

21/01/2013 17:38
Македонија
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
Свет
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
ФОТО ВЕСТ
Забава
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk Интервју Билјана за Лисица: Горда сум што го развиорив македонското и велешкото знаме во Кина
Шкортова: Наскоро патувам за Турција, како член на жири комисијата на изборот за Мис модел на Турција за Мис модел на светот.
Lisica.mk Од наш агол Македонско лице на хрватските модни писти
Јашар Јашари, познат како Јаши, е баран модел на хрватските модни писти.
Колумна Колумна
Лавиринт на ТРАНЗИЦИЈАТА Први, втори, трети сите итаат некаде... Кој по погрешниот кој по вистинскиот пат.
Новата 2013 година ќе биде?

подобра од 2012

полоша од 2012

незнам

иста како и 2012

slika
Lisica.mk
Контакт | Импресум | Маркетинг
Copyright © 2008 Lisica.mk [0.01][52]