Во завршна фаза изградбата на двете нови цркви

Велешани во исчекување на големиот ден кога црквата свети Кирил и Методиј ќе ги отвори вратите за верниците. Работите привршуваат открива владиката Агатангел. Радосниот чин, МПЦ предвидува да се случи на денот на светителите, 24 мај.

„Црквата се фрескоживописува, незнам дали ќе стасаат сликарите, верувам дека за Св.Кирил и Методиј ќе можеме да ја отвориме, но има уште многу за работа околу 600-700 квадрати. Инаку црквата е готова, иконостасот е готов, иконите с еготови, насликани се", рече митрополитот Повардарски г-дин Агатангел.

Градежните работи и  на црквата Свети  Дамјан и Козма  се завршени. Но Епархијата Повардарска тука се соочува со проблем. Тешко се наоѓале  добри мајстори за  фрескоживописување на внатрешниот дел.

„Има сликари, денеска знаете секој е механичар, секој е адвокат секој е владикасекој е поп секој е сликар секој е лекар но од сликар до сликар има разлика и затоа треба да внимаваме а и цената", рече владиката Повардарски, г-ди  Агатангел.

Овие две христијански храма во Велес се градат  после  повеќе од 100 години. 

15/01/2013 08:42
Македонија
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
Свет
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
ФОТО ВЕСТ
Забава
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk Интервју Билјана за Лисица: Горда сум што го развиорив македонското и велешкото знаме во Кина
Шкортова: Наскоро патувам за Турција, како член на жири комисијата на изборот за Мис модел на Турција за Мис модел на светот.
Lisica.mk Од наш агол Македонско лице на хрватските модни писти
Јашар Јашари, познат како Јаши, е баран модел на хрватските модни писти.
Колумна Колумна
Лавиринт на ТРАНЗИЦИЈАТА Први, втори, трети сите итаат некаде... Кој по погрешниот кој по вистинскиот пат.
Новата 2013 година ќе биде?

подобра од 2012

полоша од 2012

незнам

иста како и 2012

slika
Lisica.mk
Контакт | Импресум | Маркетинг
Copyright © 2008 Lisica.mk [0.02][51]