70 години од загинувањето на народниот херој Благој Страчковски

Сојузот на борците денеска му одаде почит на народниот херој Благој Страчковски. На 70-годишнината од неговата смрт, соборците, роднините, пријателите се потсетија на неговите дела.

Во говорот одржан во негово сеќевање, веше речено дека Благој Стачковски,заедно со Славе Петков биле фатени од страна на окупаторската војска во близина на селото Водоврати.

„Во престрелката која настанала со војниците од потерата, Благој и Славе заистануваат и се засолниле во една капина, меѓутоа тие се откиени, фатени и спреведени во касарната во Велес. По долги и тешки измачувања на 14 јануари 1943 година Благој Страчковски и Славе Петков биле ѕверски убиени", рече Панче Николовски член на Сојузот на борците.

За големиот придонес на Благој Страчковски во Народно ослободителното движење потврдуваат историчарите. Тој учествувал во речиси сите акции кои биле изведени во велешкиот крај.

„Благој Страчковски за народен херој е прогласен на 11 октомври 1953 година. Благој Страчковски и Славе Петков борци на одредот Димитар Влахов ги дадоа своите млади животи за слободата на македонскиот народ", рече Николовски.

Одбележувањето денеска се одржа пред спомен бистата во Работничкиот универзитет, затоа што онаа од паркот пред Ликовниот салон е извадена. Надлежните решија да ги соберат сите споменици од НОБ. Во близина на спомен костурницата ќе се гради алеја. Таму на едно место ќе бидат поставени сите.

„Денеска сме овде собрани затоа што спомениците кои ни беа во паркот се преместуваат на Костурница. Сенадевам дека во најскоро време ќе се изгради алејата и во таму ќе продолжиме да одаваме почит", вели Саздо Кицевски,  Сојуз на борци Велес.

14/01/2013 13:13
Македонија
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
Свет
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
ФОТО ВЕСТ
Забава
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk Интервју Билјана за Лисица: Горда сум што го развиорив македонското и велешкото знаме во Кина
Шкортова: Наскоро патувам за Турција, како член на жири комисијата на изборот за Мис модел на Турција за Мис модел на светот.
Lisica.mk Од наш агол Македонско лице на хрватските модни писти
Јашар Јашари, познат како Јаши, е баран модел на хрватските модни писти.
Колумна Колумна
Лавиринт на ТРАНЗИЦИЈАТА Први, втори, трети сите итаат некаде... Кој по погрешниот кој по вистинскиот пат.
Новата 2013 година ќе биде?

подобра од 2012

полоша од 2012

незнам

иста како и 2012

slika
Lisica.mk
Контакт | Импресум | Маркетинг
Copyright © 2008 Lisica.mk [0.02][15]