Велешките лекари специјалисти со подршка на договореното помеѓу Гранковиот синдикат и министерството

Постигнатиот договор помеѓу Министерството за здравство и Гранковиот синдикат на здравствените работници е доказ дека ресорното министерство има слух за долгогодишните барања на лекарите специјалисти, ова е заклучокот на специјалистите од Општата болница Велес. Занив прифатлив е новиот начин на пресметка на плата по учинок.

„Првите три месеци специјалистите ќе земат плата 100%, додека од април ќе се пресметува врз основа на учинокот од пред три месеци", рече др.Петре Кодовски, специјалист по општа хирургија.

Во наредните 18 месеци платите на лекарите ќе се зголемат за околу 20 проценти. Плата за месец февруари ќе биде повисока за скоро 5 проценти.

„Второто зголемување ќе биде во месец октомври, кога платите повторно ќе се зголемат за 4.8 проценти, третата фаза ќе биде во месец мај 2014 кога дополнително ќе има зголемување за уште 9,6%", рече примариус др. Димче Бошковски

Лекарите сека ќе имале повеќе време за пациентите, бидејки досегашните  административни работи  повеќе не се нивна обврска.

„Дополнително воведен  е администратор кој ќе биде задолжен даја врши административната работа, односно внесување на учинокот на специјалистите во системот", рече др. Драги Јовановски, Спедијалист интернист.

Лекарите, велат сега  ќе имаат една единствена задала да им пружат поквалитетна здравствена услуга на пациентите, нешто што од нив го бара Министерството за здравство.

 

12/01/2013 13:39
Македонија
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
Свет
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mkLisica.mk
ФОТО ВЕСТ
Забава
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk
Lisica.mk Интервју Билјана за Лисица: Горда сум што го развиорив македонското и велешкото знаме во Кина
Шкортова: Наскоро патувам за Турција, како член на жири комисијата на изборот за Мис модел на Турција за Мис модел на светот.
Lisica.mk Од наш агол Македонско лице на хрватските модни писти
Јашар Јашари, познат како Јаши, е баран модел на хрватските модни писти.
Колумна Колумна
Лавиринт на ТРАНЗИЦИЈАТА Први, втори, трети сите итаат некаде... Кој по погрешниот кој по вистинскиот пат.
Новата 2013 година ќе биде?

подобра од 2012

полоша од 2012

незнам

иста како и 2012

slika
Lisica.mk
Контакт | Импресум | Маркетинг
Copyright © 2008 Lisica.mk [0.01][36]